נווט אלינוחייג עכשיו
חשוב לדעת

דלקות דרכי שתן תחתונות בחתולים (FLUTD)

מערכת השתן היא מערכת שתפקידה סילוק עודפי נוזלים, מלחים ופסולת מהדם. המערכת מורכבת מ-2 כליות, שלפוחית השתן, ה"צינורות" שמחברים ביניהן וזה שמוציא את השתן אל מחוץ לגוף. השתן הראשוני, שנוצר בכל כליה מסינון הדם, זורם דרך האורטרים ("שופכנים"), צינור אחד מכל כליה, אל שלפוחית השתן, שם הוא נאגר עד שהוא יוצא מהגוף דרך האורטרה ("צינור שופכה").

סימנים קליניים: במקרה של דלקת בדרכי השתן התחתונות, קרי שלפוחית השתן, הסימנים הקליניים הקלאסיים שנראה הם שתן דמי, שתן מסריח, מאמץ לתת שתן, יללות בזמן השתנה, השתנה של טיפות מעטות, כניסות ויציאות תכופות מארגז החול, השתנה במקומות שונים בבית מחוץ לארגז החול, ליקוק תכוף של איבר המין או הבטן ועוד. כמובן, יתכן שהחתול/ה י/תראה רק אחד מהסימנים ויתכן שכמה מהם באותו הזמן, במקרים כאלו עדיף לבדוק את החתול אצל וטרינר בתל אביב מקצועי שיתן לכם את השירות הטוב ביותר.

הגורמים: ישנן סיבות שונות לדלקות בשלפוחית השתן כגון קריסטלים, המופיעים בדרך כלל כשהשתן אינו חומצי דיו ופוצעים את דופן שלפוחית השתן וגורמים לדלקת, חיידקים ואפילו עקה ("סטרס"). דלקת חיידקית פחות נפוצה בחתולים מאשר בכלבים.

דלקת שתן חתולים

פרט לדלקת בשלפוחית השתן, הסימנים הקליניים הרשומים מעלה עלולים להופיע גם במחלות נוספות של שלפוחית השתן כגון:

  • טראומה
  • פוליפים
  • גידולים
  • בעיות עצביות
  • בעיות במבנה השלפוחית ועוד.

מסיבה זו, במקרה שמגיע/ה למרפאה חתול/ה המציג/ה אחד או יותר מהסימנים הקליניים הללו נבצע מספר בדיקות.

אבחנה: נתחיל, כמובן, בבדיקה פיזיקלית מלאה, שבמהלכה נמשש את שלפוחית השתן והכליות, נבדוק אם המישוש כואב וננסה לרוקן את שלפוחית השתן בלחיצה. לאחר מכן נאסוף שתן לביצוע בדיקת שתן מלאה בה נבדוק פרמטרים שונים כגון חומציות השתן, המשקל הסגולי של השתן ונוכחות קריסטלים, חיידקים ותאים אחרים בהתבוננות תחת המיקרוסקופ. נעדיף לאסוף את השתן ישירות מהשלפוחית באמצעות מזרק על מנת לקבל תמונה מדוייקת של מצב השתן בשלפוחית מבלי ש"יאסוף לכלוך" בדרכו החוצה בשופכה. במקרים חמורים, כגון חשד לאבנים או גידול, נבצע צילומי רנטגן ו/או אולטרסאונד. אם החתול זקן או במצב ירוד נבצע גם בדיקת דם.

טיפול: הטיפול שניתן יתבסס על תוצאות הבדיקות. במקרה ומדובר בדלקת שנגרמה כתוצאה מקריסטלים נטפל במזון מיוחד, שמחמיץ את השתן ועוזר בהמסת הקריסטלים. במקרה ומדובר בדלקת זיהומית נטפל באנטיביוטיקה. אם הדלקת היא כרונית או חוזרת אז נבחר אנטיביוטיקה על פי תוצאות בדיקת תרבית ורגישות. כמעט בכל מקרה נטפל בכדורי NADG, חומר המגן על שכבת המגן של רירית השלפוחית.

ישנם מקרים בהם חתול/ה סובל/ת מדלקת בשלפוחית השתן אך לא ניתן למצוא את הגורם (למשל, קריסטלים או חיידקים). מצב זה נקרא FIC (Feline Idiopathic Cystitis, "דלקת שלפוחית השתן של חתולים ממקור לא ידוע"). מצב זה ככל הנראה נגרם מעקה ועובר מעצמו לפעמים. על מנת להקל על החתול, הטיפול ב-FIC הוא באמצעות משככי כאבים בלבד ואינו דורש אנטיביוטיקה או מזון מיוחד.

חשוב מאד להדגיש!!! השופכה אצל חתולים זכרים צרה יחסית ויכולה להחסם בקלות על ידי אבנים קטנות, "פקק" של תאי דלקת, קריש דם וכו'. מסיבה זו, חתולים זכרים הסובלים מדלקת בדרכי השתן נמצאים בסכנה לחסימה של דרכי השתן. במקרה של חסימה בשופכה השתן לא יכול לזרום אל מחוץ לגוף ונוצר לחץ גדול בשלפוחית ולכן לחץ גדול על הכליות, שנכנסות תוך זמן קצר למצב של אי ספיקה ואינן מסוגלות לבצע את תפקידיהן החיוניים – סילוק פסולת, וויסות לחץ דם ומלחים ועוד. מצב זה הוא מצב חירום ומסכן חיים!!!

 

 

צילומי רנטגן של שני חתולים (שלפוחיות השתן מסומנות בעיגולים צהובים)

למעלה: חתול חסום בו שלפוחית השתן הגיעה למימדי ענק.

למטה: שלפוחית שתן בגודל נורמלי אך מכילה אבנים (עיגול אדום)

במקרים של חסימה בדרכי השתן, הדבר הראשון שנעשה יהיה החדרה של קטטר שתן דרך השופכה אל השלפוחית על מנת לדחוף את הגורם החוסם אל השלפוחית וכדי שנוכל לרוקן אותה ולהקל על הלחץ. נטפל עם חומרים מחמיצים על מנת להמיס את הגורם החוסם והחתול יקבל עירוי ורידי עם מלחים, משככי כאבים ואנטיביוטיקה. נטפל גם בתרופות להרפיית הסוגרים על מנת להקל עוד יותר על יציאת השתן מהשלפוחית.

לאחר שחרור החתול לביתו נמשיך לעקוב אחר מתן השתן ונבצע בדיקות שתן חוזרות על מנת שלא ישוב וייחסם.

אם שמתם לב לאחד הסימנים לדלקת הביאו את החתול למרפאה וטרינרית ביפו לבדיקה, אם יש לכם אפילו חשד קל שהחתול חסום צרו קשר מיידי עם הוטרינר!